Vaskesymboler

Vaskesymbolerne fortæller, hvordan du skal vaske tøjet, så det stadig holder formen, farven og kvaliteten.

Her er en forklaring på, hvad de forskellige vaskesymboler, der kan inddeles i forskellige kategorier, betyder.

Dem med graderne:
vaskesymboler 1
Tallet i skålen med vand fortælle, hvor varmt du kan vasketøjet. Står der 30 i vandet, kan tøjet tåle vask på 30 grader. Én streg under skålen med vand betyder, at tøjet skal vaskes på et skånsomt program i vaskemaskinen. Skånsomt betyder mere vand og færre tromlebevægelser. To streger under symbolet betyder, at tøjet skal vaskes ekstra skånsomt – for eksempel på uldprogram. En hånd ned i vandet betyder, at tøjet skal håndvaskes. Kryds over skålen med vand betyder, at tøjet slet ikke må vaskes.

Symboler for tørring:
tørre symbol 1
Symbolerne, der har med tørring af tøj at gøre, er typisk firkantede. En prik i en cirkel betyder, at tøjet kan tørres i tumbler – men ved lav temperatur. To prikker i cirklen og du må tørre tøjet ved almindelig temperatur i en tumbler. Er der et kryds over cirklen, der er inde i en firkant, må tøjet ikke tørres i tumbler. En snor fra det ene øvre hjørne til det andet øvre hjørne betyder, at tøjet skal hængetørre – for eksempel på en tørresnor. Streg midt gennem firkanten og du skal lade tøjet tørre liggende – eventuelt over et håndklæde. Tre lodrette streger i en firkant betyder, at tøjet skal dryptørre. To diagonale streger betyder, at tøjet skal tørre i skyggen.

Kemisk rens:
rense symbol 1
En cirkel med et bogstav er en anvisning til renseriet. Bogstavet angiver, hvilken væske, renseriet skal bruge for at få eksempelvis din frakke ren. En streg under cirklen betyder, at renseriet skal bruge skånsom rens.

Blegning
Af og til kan det være nødvendigt at blege tøj en smule. Trekanten er det symbol, som bruges, når en vaskeanvisning skal fortælle om blegning. En sort trekant med kryds over betyder, at man helt skal undgå at blege tøjet. En hvid trekant betyder, at alle blegemidler er tilladte. En trekant med to diagonale streget betyder, at man må bleget – bare ikke med klor.

Når du stryger dit tøj
stryge symbol 1
Strygejernet afslører, at symbolerne handler om strygning. Én prik i strygejernet betyder, at temperaturen på strygejernet ikke må komme over 110 grader. Strygning med damp kan muligvis forringe tøjets kvalitet eller ødelægge stoffet. To prikker – så er strygning med op til 150 grader helt i orden. Tre prikker giver muligheder for strygning op til 200 grader. Et kryds over strygejernet betyder, at strygning og behandling med damp skal undgås.